За
Як і раніше, понад 95 % вартості в товарній структурі нашого експорту продукції цієї групи продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди, зауважив експерт.
Основною причиною зниження доходів українських експортерів фруктів стало скорочення обсягів продажу зазначених товарних позицій у порівнянні з 2019 роком, пояснив Богдан Духницький.
Майже на третину зменшились поставки за кордон волоських горіхів — з 33 тис. т до 22 тис. т. Експорт яблук і груш скоротився більш ніж у 4 рази — з 42 тис. т до 10 тис. т. Водночас продажі на зовнішніх ринках заморожених плодів і ягід українського виробництва знизились на 5 % — з 18 тис. т до 17 тис. т.
Визначальними ринками збуту для українських експортерів у нинішньому році є Франція (12 млн дол. США), Польща (11 млн дол. США), Німеччина (7 млн дол. США), Туреччина (6 млн дол. США), Білорусь (5 млн дол. США), Австрія (5 млн дол. США). Обсяги поставок вітчизняної
В цілому, близько 70 % вартості експорту наших плодів і ягід отримано внаслідок продажів до країн Європейського Союзу.
Обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу
За його словами, затримки у переміщенні продукції на території Євросоюзу внаслідок запровадження додаткових перевірок, зниження фактично здійснюваних цільових рейсів всіма видами транспорту, суттєве зростання вартості морських перевезень стали критичними для товарів з невеликим терміном зберігання, до яких належать плоди і ягоди.
Були порушені звичні режими функціонування напрацьованих логістичних систем. Тому наші підприємці вимушено приймали рішення щодо скорочення запланованих експортних поставок або їх відміну, в першу чергу на ринки країн Азії, зазначив науковець.
На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід стане зрозумілим наприкінці літа, спрогнозував Богдан Духницький.