Головною причиною зниження виробництва в комерційному секторі стане скорочення виробничих площ
У 2015 році комерційні виробники овочів в Україні зберуть один з найгірших урожаїв за останні п'ять-сім років. Такі висновки аналітики АПК-Інформ: овочі та фрукти зробили у своєму щорічному дослідженні "Плодоовочевий ринок України-2015: підсумки і прогнози на наступний сезон".
Головною причиною зниження виробництва в комерційному секторі, на думку експертів проекту, стане скорочення виробничих площ. Це, в свою чергу, пов'язано з багаторазовим подорожчанням ресурсів для проведення посівної кампанії та подальшого догляду за плантаціями. При цьому кредитні ресурси для більшості господарств стали недоступними, а за власні кошти в повному обсязі провести посівну кампанію фермери-овочівники часто не в змозі.
Також виробники не ризикують садити овочі в обсязі минулого року, так як їх сильно бентежать перспективи збуту врожаю 2015 року. Через ембарго на поставки в Росію і перспективи падіння внутрішнього споживання українські консервні заводи змушені у 2015 році знижувати обсяг переробки. Це досить болісно позначиться на виробниках сезонних овочів, які тривалий час працювали за контрактами з переробниками. Російське ембарго також призвело до скорочення виробничих площ в українських теплицях, які раніше значну частину врожаю експортували.
На думку аналітиків, зменшення площ буде не єдиним приводом для зниження врожаю: вимушена економія на ресурсах обернеться більш низькою врожайністю овочів. Фермери масово переходять від дорогих гібридів до дешевих сортах, абсолютна більшість виробників планують економити на профілактичних обробках плантацій.
У той же час аналітики прогнозують розширення плантацій під картоплею і деякими овочами в господарствах населення.
Нагадаємо, в 2014 році Україна зібрала близько 9,2 млн тонн овочів відкритого грунту і 480 тис тонн тепличних овочів. Результат року по овочах відкритого грунту перевищив результати попереднього сезону на 3%, головним чином за рахунок більш високої врожайності. У той же час урожай тепличних овочів знизився майже на 5% через скорочення площ і середньої врожайності.
ЛIГАБiзнесIнформ
Інформаційне агентство